Gündem, Manşet, Memurlar, Öğretmen, Sınavlar

Dikey Geçiş Sınavı Nedir? DGS Hakkında Bilgi

2Q==

DGS olarak tabir edilen Dikey Geçiş Sınavı 2000 yılından bu yana uygulanan ve ön lisans öğrencilerinin öğrenim sürelerini 4 yıla tamamlayarak lisans seviyesine ulaşmasını sağlayan bir sınavdır.  Eşit ağırlık türünde soruları içeren bir sınavdır aynı zamanda. Sınav sonucunuza göre tercih yaparak, bölümünüzle bağlantılı bir alanda fakülteye yerleşerek 3. ve 4. sınıfınızı orada okuyabilirsiniz. DGS için güncel kılavuzlar her sene düzenli olarak ÖSYM tarafından yayınlanmaktadır. Aynı şekilde Dikey Geçiş Sınavı başvuruları da buradan gerçekleşmektedir.  Buradan şartlarla ilgili detaylara bakarak sınav yönetmeliğini uygulayabilirsiniz.

Dikey Geçiş Sınavı Başvuru Şartları

DGS’ye başvurmak istiyorsanız YÖK tarafından belirlenen birtakım kurallar mevcuttur. Öncelikle meslek yüksekokulu ya da Açıköğretim programları içerisinde yer alan bir önlisans bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Sınava son sınıfta iken de başvurabileceğiniz için, tüm staj ve mezuniyet şartlarını sağlamış olmanız istenir. Ayrıca, aynı şekilde KKTC’de eğitim almış öğrencilerin de denkliği sağlaması durumunda DGS’ye başvurmasında bir sıkıntı yoktur. Yanı sıra, mezun olunan önlisans programına özel yetenek sınavıyla girilmişse ve aynı şekilde özel yetenek sınavı koşulu arayan bir lisans programı tercih edilmek isteniyorsa da DGS’ye girme şartı bulunmaktadır.  Önlisans programlarını Açıköğretim kapsamında okuyanların ve yine açıköğretimde devam etmek isteyenlerin ise bu sınava başvurması şart değildir. Sınava başvuru aşamasında 50 TL olan sınav ücretini yatırmanız da diğer bir koşuldur.

Dikey Geçiş Sınavı Konuları

DGS konuları en çok merak edilen soruların başında yer almaktadır. İşte DGS konu dağılımı:

DGS’de toplamda 120 soru sorulmaktadır. 120 sorunun dağılımı ise şu şekilde: 60 soru sözel, 60 soru sayısal.

Her iki bölümde de ortalama olarak 10’ar tane mantık sorusu çıkmaktadır. Sözel bölümde 10 sözelmantık sorusu, sayısal bölümde de 10 sayısal mantık testi sorulmaktadır.

DGS sayısal testinde ağırlıklı olarak matematik-1 konuları çıkmaktadır.

DGS sözel bölümün konu dağılımı da şu şekilde:

  • Cümle tamamlama
  • Paragrafta anlam
  • Cümle ve sözcük sıralama
  • Cümlede yer değiştirme
  • Sözel mantık
  • Anlam bütünlüğü
  • Cümlede anlam

DGS Puan Hesaplama

DGS, ALES gibi yarısı sözel yarısı sayısal sorulardan oluşan bir sınavdır. Bu kapsamda, 60 adet sözel 60 adet de sayısal soru bulunmaktadır ve toplam 120 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi de 140 dakika olarak belirlenmiştir. Sınav başvuruları da bahsettiğimiz gibi ÖSYM üzerinden yapıldığı gibi AÖF bürolarından da yapılmaktadır. DGS’deki katsayılar sınava girecek adayların sayısına göre belli bir orana sahip olduğu için her yıl değişkenlik payı bulunmaktadır. AÖBP denilen ağırlıklı önlisans başarı puanı ile orantılı olarak net sayı ihtiyacınız belli olmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı Takvimi

Dikey Geçiş Sınavı ne zaman sorusuna karşılık olarak da her sene temmuz- ağustos aylarında olduğunu ve senede bir kez yapıldığını söyleyebiliriz. 2017 yılında ise DGS 23 Temmuz’da yapılacaktır. Başvuruları ise 24 Mayıs- 1 Haziran tarihlerinde gerçekleşecektir. Sınav tarihleri hemen hemen aynı olmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavına Nasıl Çalışmalı?

DGS nasıl çalışılmalı sorusuna biz kendi bakış açımızla yaklaşmak isteriz.

Öncelikle DGS’nin mantığının anlama gücüne dayandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle DGS’de başarılı olmanın ilk yolu okuduğunu anlama gücünün yüksek olmasına bağlıdır. Bu da konuların ezberlenmesiyle maalesef olmamaktadır. DGS’nin soru mantığını kolayca kavrayabilmek ve DGS sorularında başarılı olmak için bol bol kitap okumak gerekli. Bunun dışında her gün en az 20 Türkçe paragraf sorusu çözmenin alışkanlık haline getirilmesi son derece elzem. DGS’nin sözel soru tipini iyice kavrayabilmek için başta DGS olmak üzere ÖSYM’nin son yıllarda yaptığı YGS, LYS, KPSS vb. sınavların Türkçe sorularını çözmek de fayda var.

Sözel sorularında olduğu gibi sayısal testlerde de mantık kurmak DGS’nin temelinde yer almaktadır. Özellikle sözel ve sayısal mantık soruları adayların vaktini epeyce almaktadır. Ancak şunu da söylemeliyiz ki mantık sorularının getirdiği katsayı puanı da diğer sorulardan fazla olmaktadır. Bu nedenle bol bol mantık sorusu çözüp hem soru tiplerine alışmak hem de sorunun çözümünde hızlanma sizi diğer adayların önüne taşıyacaktır.

Ayrıca Bkz >

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Bölümler

FACEBOOK MEMUR ALIMLARI SAYFASI

GooglePlay      Kamudanses App Store

Related Posts

Dikey Geçiş Sınavı Nedir? DGS Hakkında Bilgi” İçin 1 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Sedanur dedi ki:

    Ben bu sene üniversiteye gidicem ama 2yılık dgsyle 4yılıga tamamlamayı düşünüyorum cevremde bazıları 1 yıl daha hazırlananmamı söylüyolar sizce ne yapnalıyım 26 tercihler son lütfen gec olmadan mesaj yazın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir