KPSS, Manşet, Sınavlar

KPSS Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Z

KPSS, kamu kurumlarında görev alacak olan kişiyi belirlemek amacıyla yapılan bir dizi sınavın genel ismidir. Bu sınava girerek devlet kurumlarında personel olarak görev yapmaya hak kazanabilirsiniz. Bu sınavda çıkan soru sayısı 120’dir. Aşağıda soru türlerini detaylıca inceleyebilirsiniz.

KPSS Konu ve Soru Dağılımı

Kamu Personeli Seçme Sınavında toplam olarak 120 soru çıkmaktadır.

– 60 Soru Genel Yetenek kategorisinden

30 Soru Türkçe

30 soru Matematik

– 60 Soru Genel Kültür Kategorisinden İse

27 Soru ise Tarih’ ten

18 Soru da Coğrafya’ dan

9 Soru da Vatandaşlık’ tan

6 Soru Güncel Olaylar şeklinde sıralanmaktadır.

Not: Bu Konu-Soru dağılımı Lisans KPSS ve  Ön lisans- Ortaöğretim KPSS’si ile aynıdır.

KPSS Puan Türleri

KPSS Sınavının puan türlerine değinecek olursak KPSS lisans sınav sonuçlarında ise 2 önemli puan türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi KPSS P3… P3 puanı, tüm memur, sözleşmeli ve işçi alımlarında kullanılacak olan ana puan türüdür. Diğer puan türü ise KPSS P121… P121 ise MEB tarafından öğretmenlik alımlarında da kullanılacaktır. ÖSYM, P121 puan sonuçlarını ise ÖABT testi sonuçları açıklandığında ilan edeceğini belirtmiştir.

Bu yıl, KPSS dünyamıza yeni girmiş olan bir diğer puan türü ise KPSS P124’tür. Bu puan türü ise lisans mezunları tarafınca Diyanet’in personel alımlarında kullanılacaktır.Diğer puan türleri ise uzman, müfettiş, denetçi yardımcısı vb. KPSS-A grubu alımlarında kullanılacaktır.

KPSS’de 124 farklı puanlama türü bulunmaktadır. Puan türlerinin kullanıldığı alanlar şunlardır: P10-P121: Öğretmenlik ve A Grubu, P93 Ön Lisans ve B grubu, P94 Lise-B Grubu, P3 Lisans ve A-B Grubu, P122 Lise-İmam Kadroları, P23 Ön Lisans İmam Kadroları, P124 Lisans İmam Kadroları…

KPSS Başvuruları

KPSS Başvurusu için gerekli olan bilgileri ve ödemeyi nasıl yapacağınıza değinmek isterim. Öncelikle;

1-Kaç oturuma girileceğinin belirlenmesi

 2-Sınav ücretinin ilgili bankalara yatırılması

 3-Başvuru yapılması

Kamu Personeli Seçme Sınavı Aşamaları

Aşamaları açalım biraz. Kaç oturuma girileceğinizi iyice belirlemeden sakın bankaya sınav ücretini yatırmaya gitmeyiniz.

A grubundan sınava girecek olan adaylar Cumartesi Sabah oturumunun da dışında Pazar günü yapılacak olan Alan sınavlarından ise ister birine isterlerse ikisine de birden bitirdiği bölümün durumuna göre sınava katılmalıdır. Örneğin İstatistik Bölümü mezunu olan bir aday sadece Pazar Öğleden sonra oturumuna gitmelidir. Sabah oturumuna ise kendi alanıyla ilgili olmadığı için katılmama özgürlüğüne sahipler.

Öğretmenlik bitiren adaylar ise Cumartesi yapılacak olan iki oturumada katılmak zorundadır. Ayrıca öğretmenlik atamaları için KPSS’den hemen bir hafta sonra yapılacak olan (2015 yılından itibaren KPSS mayıs ayında, ÖABT temmuz ayında yapılacaktır.) ÖABT testine katılmaları da şarttır.  Öğretmenlik mezunları ise bu yıl toplam 3 oturumdan sınava girecektir. 2015 KPSS puanı ise merkezi atamalarda kesinlikle kullanılmayacaktır. Bu nedenle kamuda da kariyer mesleklerinden birini düşünen adaylar ile öğretmenlik düşünenlerin de dışında kalanların sınava katılmasına gerek yoktur.

KPSS Giriş Ücretleri

Sınav ücretinin yatırılması konusunda sınava katılacak adaylar girecekleri oturum sayısı ile 50 TL ile çarparak hesaplanan tutarı bankalara yatıracaklar. Yani sadece Cumartesi Sabah oturumunu seçmiş olan adaylar 50,00 TL;

(Her oturum için 50 TL Cumartesi Sabahı + diğer üç oturumdan herhangi birine ise ücret yatırılacaktır.) girecek adaylar da 100,00 TL;  Cumartesi Sabah + diğer üç oturumdan herhangi ikisine de girecek adaylar da 150,00 TL;tüm oturumlara girecek adaylar da 200,00 TL ödeyecekler.

Ödemeyi ;

1- T.C. Ziraat Bankasının bütün şubelerinde ve İnternet bankacılığın

2- T. Halk Bankasının bütün şubelerin  ve İnternet bankacılığın

3- Akbankın bütün şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

4- Kuveyt Türk Katılım Bankasının bütün şubeleri ve İnternet bankacılığı

5- Türk Ekonomi Bankasının bütün şubeleri ve İnternet bankacılığı

6- DenizBankın bütün şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

7- Bütün PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

Şeklinde yapabilirsiniz.

KPSS Başvuruları

Başvuru yapmak için ise kılavuza göre geçerli fotoğraf: son 50 ay içinde herhangi bir ÖSYM sınavına başvuru merkezinin aracılığı ile başvurulurken de oradaki görevli tarafınca çekilerek sisteme yüklenmiş fotoğraflardır. Herhangi bir sebepten ötürü 50 ay içinde sistemden fotoğraf güncelleyenlerin de fotoğrafı da geçerli fotoğraf sayılacaktır. Adayların başvuru yolu 3 adettir.

Bunlar;

1-Başvuru merkezlerine giderek bizzat adayın başvuru yapması gerekmektedir

2-İnternet üzerinden online başvuru da yapabilirsiniz.

3-Posta ile başvuru yapabilirsiniz.

KPSS Hakkında Paylaşımlar, Sorular, Haberler ve Gelişmeler için Facebook Grubumuzu Takip Ediniz  Facebook-icon

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir