Gündem, Manşet

Sınav Ücretleri ÖSYM’yi Zengin Ediyor

9k=

Üniversiteye giriş ve memurluk sınavları başta olmak üzere milyonlarca insanın geleceğini yönlendiren sınavları yapan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adeta para basıyor.

Bir yılda 50’ye yakın sınav düzenleyen ÖSYM, “2016 Yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu”na göre bu yıl Ocak-Haziran aylarında 447 milyon 518 bin 382 TL’lik gelir elde etti.

ÖSYM bu gelirle personel giderleri, SGK primleri, mal ve hizmet alım giderleri, cari transferler gibi giderlerini karşılıyor. Artan gelir de hazineye devrediliyor.

ÖSYM’nin en büyük gelir kaynağı ise niversite giriş sınavları ile Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS). Bu yıl KPSS ortaöğretim sınavındaki rekor katılımın, ÖSYM’nin gelirinin de arttığı düşünülüyor.

ÖSYM, sınav ücretlerinin dışında sınav sonrasında sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yönelik itiraz için de ücret istiyor.

ÖSYM’nin üniversiteye girişlerden elde ettiği gelir en az 196 milyon 100 bin 160 TL.

Merkez, KPSS Ortaöğretim sınavında 192 milyon 500 bin TL gelir elde elde edilirken, KPSS Lisans sınavından da 110 milyon 986 bin 370 TL kazanç elde etti.

Merkez, Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES) ile ilgili olarak da 80 TL alıyor. ÖSYM Bu sınavdan da ortalama 28 milyon TL kazanıyor.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan da 20 milyon TL gelir elde eden ÖSYM, YDS (e-YDS) de yapıyor ve bundan da kişi başına 200 TL istiyor

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) da ÖSYM’ni gelirleri arasında.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 80 TL, ek yerleştirme tercih ücreti de 15 TL.

Başvuru hizmeti ücreti 3 TL, şifre edinmek 5 TL, fotoğraf güncellemek 10 TL. Yanlış soruya itiraz 20 TL. Soru kitapçığı ve cevap kağıdının inceleme isteği 50 TL.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir