Manşet, Öğretmen

TEOG Hakkında Bilgi

Z

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı) Nedir?

       Merak edilen konuların başında “TEOG nedir?” gelmektedir. TEOG, ilköğretimden ortaöğretime geçiş esnasında kullanılacak olan sıralamanın belirlenmesi amacı ile 8. sınıf öğrencilerin girdiği sınava verilen isimdir. 1. ve 2. Dönem olmak üzere iki oturumda yapılmaktadır. İlköğretim 8. Sınıfı devam eden her öğrenci MEB tarafından otomatik olarak sınava dahil edilmektedir. Sınav için her hangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. Her öğrencinin mutlaka girmek zorunda kaldığı sınav tarihinde; sağlık veya benzeri zorunlu nedenlerden dolayı sınava giremediklerinde mazeret TEOG sınavına alınmaktadır.

Teog Sınav Konuları ve Soruları

     Teog sınavında Türkçe, Matematik, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen ve Teknoloji derslerinden 20’şer adet soru sorulmaktadır. Dört şık üzerinden soruların doğru cevaplanması istenmektedir. Sınav süresi olarak 40 dakika her ders için verilmektedir.  Teog sınavında elde edilen puanlar öğrencinin dönem notlarından birisini oluşturmaktadır. Sınıf içinde yapılmış olan sınavlar ile eşdeğerde nota etki etmektedir. Bu nedenle okullarda yapılan sınavlarda bir nevi Teog sınavı olarak ele alınmalıdır.

Türkçe sınav konuları Teog; Fiilimsiler, Cümle bilgisi, Anlatım Bozukluları.

Matematik teog sınav konuları; Sayılar ve İşlemler, Olasılık, Geometri ve Ölçme, Cebir, Veri İşleme.

Fen ve teknoloji Teog sınav konuları; İnsanda Üreme Büyüme ve Gelişme/ Canlılar ve Hayat, Basit Makineler/ Fiziksel Olaylar.

İnkılap tarihi Teog sınav konuları; Bir Kahraman Doğuyor, Yurdumuzun İşgaline Tepkiler, Ya İstiklal Ya Ölüm,  Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar, Atatürkçülük, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Atatürk’ün Ölümü, İkinci Dünya Savaşı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Teog Sınav Konuları; Kaza ve Kader, Zekat- Hac ve Kurban İbadeti,  H.Z Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar, Kuran’da Akıl Bilgi Davranışlar, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar, Dinler ve Evrensel Öğütleri.

TEOG Ne Zaman Yapılır?

      Birinci dönem yapılması planlanan Teog asıl sınavı Kasım ayı içinde, mazeret sınavı ise Aralık ayında yapılmaktadır. İkinci dönem asıl sınav Nisan ayında mazeret sınavı Mayıs ayı içinde yapılmaktadır.  Sabah 9 da başlayacak olan sınavlar 11.20 de sonuçlanacaktır.  Her iki dönemde de ilk gün oturumlarında sırası ile Türkçe, Matematik, Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınava gireceklerdir. İkinci gün oturumlarında ise Yabancı Dil, Fen ve Teknoloji, T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınavı yapılacaktır. TEOG sonuçları ise sınavın yapıldığı tarihten itibaren yaklaşık 1 ay içerisinde açıklanmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir