Gündem, Manşet

Devlet Bahçeli; Yüzde 10 Seçim Barajı Çok Ağır

2Q==

Bahçeli “Yüzde 10 barajı ittifaklarla veya başka kararlılıklarla aşılabilir duruma geldi. Türkiye’de iki şeye dikkat etmek gerekiyor: Zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız? Demokrasi içinde bunu nasıl başarırız? Türkiye’yi nasıl bir istikrar, normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Yüzde 5, 7 mi olur yoksa 10 kalır, böyle mi devam etmesi gerekir. Bunu yaparken bir başka parti yok sayıp, ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında onun da bir anlamı olmadığı görüldü. Bunlardan ders çıkarmak lazım.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’deki makam odasında parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli seçim barajıyla ilgili konuştu.

MHP’nin seçim öncesi yapılan anket çalışmalarına güvenmediğini, bu nedenle hiç bir zaman yaptırmadıklarını bildiren Bahçeli şu ifadeleri kullandı: “Yapılanlar kamuoyu oluşturmaya yönelik araştırmalardır. Bunu bildiğimiz için hiçbir araştırmaya güvenmiyoruz. Ama bugüne kadar yapılmış olan araştırmalarda MHP’nin yüzde 10 barajını geçtiği yada ulaştığı yazılıp çizilmedi. Seçim sonuçlarından sonra elde edildi sonuçlar. Yüzde 2-8 arasında getirip götürdüler. Ama sonuçlar öyle olmadı. MHP Türk siyasi tarihinde baraj sorunu olmayan partilerden bir tanesi. Ama illa bir barajın altında kalma baskısı var toplumda böyle olursa iyi olur diye düşünenler var. Bu da sakat bir düşünce. ”

“YÜZDE 10 BARAJI TÜRKİYE’DE ÇOK AĞIR BİR BARAJ”

Seçim barajının yüzde 10 olmasının ağır olduğunu açıklayan Bahçeli şunları kaydetti: “Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj. Hele hele ilk 12 Eylül sonrasında yeniden siyasi yapılanma sürecine geçildiğinde yüzde 20-25 arasında bir baraj, onun üstünde de yüzde 10 üzerinde baraj konmuştu. O baraj 12 Eylül döneminde darbe teşebbüsünde bulunan zihniyetin himayelerinde faaliyetlerine başlayanlar için böyle bir baraj. MHP- Milli Selamet Partisi üzerinde bu konular hep tartışıldı. Siyasi hayatında silinmesi arzusu olmuştu Öyle bir dönem içinde siyasi hayatın barajın nereye kadar çekilmesi konusunda bölücü unsurların temsiline fırsat vermeyecek yüzde 10’unun devamından yana olduk.

Bize karşı da yüzde 7-8 oranları söylemelerine rağmen acaba biz yüzde 10 üzerinde oranla gelebilir miyiz dedik. Allah nasip etti ve gelindi, barajın altında kaldığımız dönemlerde oldu. TBMM’de temsil imkanının baraj imkanının aşamayacağını anlayanlar parti disiplini içinde yapılanma sağlayarak bağımsız adaylarla TBMM’ye girip orada mücadelelerine devam ettiler. Demek ki yüzde 10 barajı ittifaklarla veya başka kararlılıklarla aşılabilir duruma geldi. Türkiye’de iki şeye dikkat etmek gerekiyor. Zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız. Demokrasi içinde bunu nasıl başarırız.

Türkiye’yi nasıl bir istikrar normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Yüzde 5, 7 mi olur yoksa 10 kalır, böyle mi devam etmesi gerekir. Bunu yaparken bir başka parti yok sayıp ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında onun da bir anlamı olmadığı görüldü. Bunlardan ders çıkarmak lazım.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir