Yararlı Siteler

Gül Nasıl Budanır

Z

Gül, yetiştirmesi keyifli bir bitkidir. Evinizde ve bahçenizde güzel, huzurlu bir ortam yaratmak ile birlikte, düzenli çiçek verir. Çiçekleri ise dekorasyondan beslenmeye kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Gül yetiştirmek zor olmasa da özen gerektirir. Bilhassa gül budama işlemi gülün sağlıklı bir biçimde yetişmesi ve düzenli çiçek vermesi için son derece önemlidir. Budama yapılmadığı takdirde bitkinin gelişimi ve çiçeklerin formu kötü etkilenecektir. 

Gül Hangi Ortamda Yetiştirilmeli? 

Gül, ışığa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Siyah, kırmızı, turuncu, sarı gibi türler fark etmeksizin bütün güller ışığa ihtiyaç duyar. Aynı zamanda güneş ışığına dayanıklıdır, doğrudan maruz kalsa bile zarar görmez. Diğer yandan, gül yetiştirmek için ideal sıcaklık 16-23 derece arasındadır. Eğer çiçek üretilmek isteniyorsa sıcaklık bu aralıkta tutulmalıdır nitekim yüksek sıcaklıklarda bitkinin gelişimi hızlansa bile çiçek kalitesi düşebilir.

Gül Neden Budanmalıdır?   

Gül budanmadığı zaman çiçekleri küçülmeye başlar. Aynı zamanda çiçek kalitesi de kötü etkilenir. Dallar zamanla kurur, bu yüzden sağlam dalların çıkabilmesi için budama işleminin yapılması gerekir. Ayrıca bu sayede bitkinin içine nüfuz eden hava oranı artar. Bu da bitkinin kendini yenilemesini ve gençleşmesini sağlar. Özetlemek gerekirse, budama işleminin dört ana sebebi vardır;

  • Form verme (Dalların uzama yönü budama ile belirlenebilir)
  • Çiçek kalitesini arttırma
  • Çiçek verimini arttırma
  • Bitkinin genç formunu ve tazeliğini koruma

Gül Ne Zaman Budanır? 

Sonbahar, güllerin budanması için en uygun zamandır. Bu mevsimde güller dinlenmeye bırakılır. Sonbahar sonu ile kış bitimi arasında yapraklar azalır ve çiçeklenme durur. Bu süreçte budama yapmak, yeni dalların daha sağlıklı ve taze çıkmasını sağlayacaktır. Budama işleminin kış sonundan önce bitmesine özen gösterilmeli ve tomurcuklar çıktığında budama yapılmamalıdır. 

Gül Budama Nasıl Yapılır? 

Gül budama üç farklı biçimde yapılır. Yöntemler, gül türlerine göre farklılık gösterebilir. Bu yöntemler sert budama, orta budama ve hafif budama olarak bilinmektedir.

  • Sert Budama: Zayıf bitkilerin güçlendirilmesi için genellikle bu yöntem tercih edilir. 15-25 cm boyunda dört sürgün kalacak biçimde uygulanır. Fazla olan dallar ise çıkarılır. Bu yöntemle bitkiden az sayıda çiçek çıkar fakat çıkan çiçeklerin kalitesi ve kuvveti iyileşir.
  • Orta Budama: Bitkinin üstünde 5-10 adet sürgü bırakılarak yapılan budama biçimidir. Bu işlemden sonra bitkinin yerden yüksekliği 45 ile 60 cm arasında olur. Çok sayıda fakat küçük çiçekler elde etmek için ideal bir yöntemdir. Bahçe gülleri için tercih edilir. 
  • Hafif Budama: Dikimden sonraki ilk yılda uygulanması gereken bir yöntemdir. Sürgünler uzunluğun üçte biri oranında kesilir. Kısa saplı güller için ideal bir yöntemdir.

Güzellikleriyle göz kamaştıran güller için Tazecicek.com’u ziyaret ederek birbirinden farklı tasarımlar arasından dilediğinizi seçebilir ve güvenli bir şekilde sipariş verebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir