Gündem, Manşet, Memurlar, Öğretmen

Akademik Personelin OHAL’de İstifasının Sonuçları Nasıl Olur?

lazy

Memuriyetin bir diğer çalışma alanı olan Kamu İktisadi Teşebbüsler de çalışma ile ilgili olarak 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenmiştir. Sözleşmeli olarak çalışanları ilgilendiren bir durum olarak Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Sonrasın 399 sayılı Kanun Hükmünde ki Kararname devreye girmiş ve bunun 3.maddesinde istihdam şekli tüm personel için yeniden belirlenmiştir.

Şuan için uygulamada 657 sayılı  ve 399 KHK’ler  memurlar için yürürlüktedir. Bu uygulamada sözleşmeli personel için 399 sayılı KHK hükümleri geçerli olup, yer olmayan durumlar ise 58.madde hükmünce Devlet Personel Başkanlığının görüşü esas alınır.

657 sayılı DMK’un memurluktan çekilme ile ilgili maddesi 92.madde olarak göze çarpar. Bu madde; iki ya da ikiden fazla memurluktan istifa edenler içindir. Ayrıldıktan sonra aranılan niteliklerin taşınması ve boş kadro olması durumunda, bıraktığı zamanki maaş ve derecesi ile yeniden işe alım yapılır ibaresi vardır. Yani iki ve daha fazla istifa edilmiş olsa dahi şatların uygun olması durumunda atanmanız yapılır.

Derecelendirme durumunun farklı olduğu bir diğer konu; yasama görevinde ya da bakan olarak görev yapmış olanlar içindir. Bu kişiler, yeniden atandıklarında bu sürelerde kaldıkları her bir 1 yıl için 1 kademe, 2 yıl için de 1 derece esası uygulanır.

OHAL, sıkıyönetim, seferberlik ve benzer durumlar olan bölgelere atanan memurlar, yerlerinde iş başı yapmadan görevlerini bırakamazlar. Aynı şekilde KİT sözleşmeli olan akademisyen personellerin bu atamaları naklen yapılan bir atama olarak tanımlanmaz. Sözleşmeli bir personelin, muvafakat alması şartı ile, personel olarak atanması mümkün olur. Bu şekilde 657 sayılı kanunun, 96-97 maddelerine tabi olarak değerlendirilir.

Bir akademik personel KİT sözleşmeli olarak OHAL’de bile istifa etmesi, akademik personel olarak atanabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir