KPSS, Manşet, Sınavlar

KPSS-B Başvuru Süreci

Z

KPSS-B , ÖSYM başkanlığı tarafından 2 yılda bir uygulanır. Lise ve ön lisans mezunları tarafından başvurulabilir. Lisans mezunları KPSS-B için herhangi bir başvuruda bulunamazlar.

Memuriyet atamalarının önemli bir kısmının KPSS-B sonucunda gerçekleştiğini söyleyebilmek mümkün. Tekniker, teknisyen, ebe, hemşire, operatör, şoför vb. kadrolara KPSS-B ile atamalar gerçekleştirilir. KPSS-B için ÖSYM tarafından sınav öncesi bir başvuru kılavuzu yayınlanır. Bu kılavuz son 2 yıl içerisinde KPSS-B için açılan kadroları ve gerçekleştirilen atamaları içerir. Ayrıca adaylar yayınlanan liste içerisinde yer alan kontenjanlara ve atama puanlarına da göz atabilir. Bu sayede adaylar sınav öncesinde bilgilendirilirler. Başvuru kılavuzu içerisinde sınava başvuru şartları, sınav öncesinde adaylar tarafından gerçekleştirilmesi gereken işlemler, sınav öncesi ve sınav esnasında uyulması gereken kurallar yer alır. Bu açıdan bakıldığında başvuru kılavuzu, daha bilinçli bir sınav süreci için oldukça önemlidir.

images?q=tbn:ANd9GcSjhjGR0VidajQYOZ4nF3roc N6D3hZ6Y361unK 7tzUBU4lvNT

KPSS-B’ye başvuruda bulunabilmek için öncelikle başvuru kılavuzunda yer alan şartların en baştan sağlanmış olması gerekiyor. Lise mezunu ya da ön lisans mezunlarının başvuru yapabildiği sınava başvuruda bulunabilmek için ÖSYM tarafından açıklanan başvuru tarih aralıklarına dikkat etmek gerekiyor. Sınav ücretini ÖSYM ile anlaşmalı bankalara yatırdıktan sonra ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Aday şifrenizi bilmiyor ve ÖSYM üzerinden değiştiremiyorsanız size en yakın ÖSYM şubesine gidip yeni şifre almanız gerekiyor. Aday şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra online olarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

KPSS-B toplamda 120 sorudan oluşuyor. Genel yetenek (60) ve genel kültür (60) olarak iki bölüme ayrılan sınav soruları içerisinde genel yetenek kapsamında 30 türkçe ve 30 matematik sorusu, genel kültür kapsamında ise  27 Soru Tarih, 18 soru coğrafya, 9 soru vatandaşlık ve 6 soru güncel olaylar yer alıyor. Adaylara 120 soru için yalnızca 120 dakika veriliyor. Bu nedenle pratik soru çözme tekniği kazanmak bu sınav için diğer sınavlarda da olduğu gibi önem arz ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir