Kategori: Manşet Memurlar Öğretmen

Yolluk (Harcırah) Hesaplama

Tayin olan öğretmen ve memurların haklı olarak merak ettiği soruların başında “Yolluk (Harcırah) gelmektedir. Bazı durumlarda memurlar Türkiye’nin bir ucundan öteki ucuna atanabilmektedir. Bu yazımızda sizlere yolluk hesaplama konusunda yardımcı olmaya çalışacağız.

☞ 2017 Online Yolluk Hesaplama Programımız Yazımızın Altındadır.

Tayin olan öğretmenlerin ve memurların haklı olarak merak ettiği soruların başında “Yolluk (Harcırah) gelmektedir. Bazı durumlarda memurlar Türkiye’nin bir ucundan öteki ucuna atanabilmektedir. Her tayinde tekrar bir ev taşımak durumunda kalan memurların ciddi yol ve eşya taşıma masrafları olmaktadır. Bu durumda memurlara ödenecek yolluk ücretler son derece önem arz eden bir konudur. Bu yazımızda sizlere yolluk hesaplama konusunda yardımcı olmaya çalışacağız.

Yolluklar aşağıdaki maddelere göre hesaplanmaktadır. Bu maddeler şunlardır:

  1. Yevmiye
  2. Yol mesafe ücreti
  3. Taşıt ücreti
  4. Seyahat günlerine ait yevmiyeler

Yolluk hesaplanmasında kriter olan bu maddeleri açıklayarak, her maddenin ücretini hesaplayarak ödenecek toplam harcırah ücretine de ulaşmış olacağız.

1) Yevmiye: Memurun yurtiçi gündeliğini belirtir. Yolluk hesaplamalarında yevmiye memurun hem kendisi hem de eş-çocukları için hesaplanır. Memurun yevmiye ücreti 20 ile çarpılırken eş ve ya çocuklardan her biri için 10 ile çarpılır. Yani memur kendi yevmiyesini 20, çocukları ve eşleri için yevmiyelerini 10 ile çarpacak.

Peki 2017 yılı “yevmiye” ücreti ne kadardır?

Yevmiye ücretleri her yıl ayrı olarak hesaplanmakta ve bu yevmiye ücreti bütçe kanununda “H Cetveli” ile gösterilir. 2017 yılının memur yevmiye ücretleri ise şu şekildedir:

Kadro derecesi 1-4 arası olanlar için 37,25 TL

Kadro derecesi 5-15 arası olanlar için 36,25 TL

Bu durumda yolluk hesabı için örneğin bir memur şu ücreti mutlaka alacaktır: 20×34,18 = 683,6 TL

2) Yol Mesafe Ücreti: Her memur nakil sırasında sadece kendisi için çalıştığı yer ile yeni atandığı kurum il/ilçenin arasındaki mesafe kadar “Yol Mesafe Ücreti” alır. Bu hesabı yaparken de yevmiye ücreti gibi kadro dereceleri etkili olur. 2017 yılı yol mesafe çarpanları şu şekildedir:

Kadro derecesi 1-4 arası olanlar için katsayı çarpanı 1.86

Kadro derecesi 5-15 arası olanlar için katsayı çarpanı 1.81

Yukarıdaki katsayı çarpan değeriyle nakil olduğunuz yere olan uzaklığı “Km” cinsinden çarpmak gerekir. Örneğin 900 Km uzaklığa tayin olan bir memurun (5-15 Dereceli) “Yol Mesafe Ücreti” şu şekilde hesaplanacaktır: 900×1.7 = 1530

3) Taşıt Ücreti: Memurun tayin olduğu yere gidebileceği en uygun taşıt aracının ortalama bilet fiyatıdır. Bu fiyatı bulunduğunuz il/ilçenin belediyesi ya da Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu belirler.

4) Seyahat Günlerine Ait Yevmiyeler: Yeni görev yerinize giderken yolda geçirdiğiniz 24 saat üzerinden hesaplanan yevmiye ücretidir. Bu genelde tek gün olarak hesaplanır ve ücreti 1. maddede yer alan yevmiye ücreti üzerinden hesaplanır. Örneğin 5-15 dereceli bir memurun “Seyahat Günlerine Ait Yevmiyesi” 36,25 TL ‘dir.

Gördüğünüz gibi yolluk hesaplamak aslında çok basittir. Sadece tayin olduğunuz yılın ilgili çarpanlarını bilmek yeterli olmaktadır. Yolluk (Harcırah) hesaplama kafanızda daha iyi oturması için aşağıda örnek bir yolluk hesaplama işlemi yapalım:

Örneğin derecesi 9 olan bekar bir memur Ağrı ilinden Ankara iline tayin olsun. Harcırahı yukarıda sıraladığımız maddelere şu şekilde olacaktır:

1.maddeye göre 34,18×20 = 683,6 TL

2.maddeye göre (Ankara-Ağrı arası yaklaşık olarak 1096 Km’dir) 1096×1.7 = 1863,2 TL

3.maddeye göre (Ağrı-Ankara arası otobüs biletinin 90 TL olduğunu varsaydık) 90 TL

4.maddeye göre de 34,18 TL alacak.

Her maddeyi tek tek hesapladıktan sonra bu memurun alacağı toplam Yolluk (Harcırah) ücretinin 2670,98 TL olacağı sonucuna ulaşabiliriz. (Bu ücretten çok cüzi miktarda damga vergisi kesilmektedir)

Çok basit bir şekilde Yolluk Hesaplama şu şekilde olacak: (Siz mesafe, eş-çocuk ve yol ücretini ilgili yere yazıp toplayın. Doğru sonuca ulaşacaksınız)

1. Yevmiye= 683,6 TL (Bu ücreti herkes aynı alır ancak eş-çocukların her biri için 341,8 TL ekleme yapınız)

2. Atandığınız yere olan uzaklık KM’sini 1,7 TL ücretle çarpınız =

3. Atandığınız yere olan otobüs ücretini yazınız =

4. Seyahat gün ücreti (sabit) = 34,18 TL

TOPLAM = (4 maddenin sonucunu toplayınız)

Yukarıdaki 4 maddede bulunan ilgili yerlere durumunuzu ekleyin ve toplayın, alacağınız net yolluk ücretine ulaşacaksınız.

2017 Online Yolluk Hesaplama Programı

NOT: Öğretmenler online yolluk hesaplamasında yevmiye seçeneğinde “Ek göstergesi 3000(dahil)” seçeceklerdir.

Çok basit bir şekilde Yolluk Hesaplama şu şekilde olacak: (Siz mesafe, eş-çocuk ve yol ücretini ilgili yere yazıp toplayın. Doğru sonuca ulaşacaksınız)

1. Yevmiye= 683,6 TL (Bu ücreti herkes aynı alır ancak eş-çocukların her biri için 341,8 TL ekleme yapınız)

2. Atandığınız yere olan uzaklık KM’sini 1,7 TL ücretle çarpınız =

3. Atandığınız yere olan otobüs ücretini yazınız =

4. Seyahat gün ücreti (sabit) = 34,18 TL

TOPLAM = (4 maddenin sonucunu toplayınız)

Yukarıdaki 4 maddede bulunan ilgili yerlere durumunuzu ekleyin ve toplayın, alacağınız net yolluk ücretine ulaşacaksınız.

FACEBOOK ÖĞRETMEN SAYFASI

FACEBOOK ÖĞRETMEN GRUBU

Yorumlar

  • Elazığın arıcak ilçesinden elazığ merkez beldesine eş özrüyle tayin gerçekleştirdim ilişiğimi pazartesi kesicem sorum şu : ben ilçede çalışıyordum fakat ikametgahım il merkezindeydi şimdi merkeze bağlı beldeye tayinim oldu ikametgahım merkezde olduğu için yolluk alabilirmiyim şimdiden teşekkürler

    • Merhabalar, yolluk hesabında ikametgah adresinize bakmazlar. Çalıştığınız kurum adresi baz alınır. Bu nedenle yolluk alabilirsiniz.

      • ikametim sakaryanın dış ilçesindeydi ben merkezde görev yapıyordum ilçeye 4 ay evel tayinim çıktı yolluk ikametin orda oldugu için alamazsın dedilir burda siz alasilirsinin diyince dikkatimi çekti bunu dayandırabilecegimiz bir kaynak yazı mevcutmu geriye dönük yoluğumu alabilirmiyim. şimdiden teşekkür ederim

    • Afyondan kütahyaya 110 km atandım.2400 tl yolluk çıktı hayret ettim.2015 yılında 2270 tl almıştım. Yine kutahya Afyon arası idi.bunda bir yanlaştık olamaz mı.

  • Doğum iznindeyim bir kızım ile eşim istanbulda. Eşim de öğretmen. Es özrü ile Konya karapinar dan istanbula tayin oldum. Yanımdaki bebeğimin sosyal güvencesini memur babası üzerine yaptı ama yolluk da nasıl bir yol izlenecek?

    • Merhabalar, çocuğun baba üzerine olması yasal zorunluluktur. Bu şartlarda çocuktan dolayı yolluk ücreti alamamanız gibi bir görüntü ortaya çıksa da harcırah yönetmeliğinde bu durumda memurun beyanı dikkate alınır maddesine istinaden çocuğun sizin yanınızda olduğunu yolluk hesabına eklettirerek bu ücreti alabilirsiniz.

      • hakkariden aydına tain olacağım yolluk alabilmem için eş ve çocuklar için yanımda olmaları gerekirmi

      • Çocuğun baba üzerine olması yasal zorunluluk ibaresi yanlıştır. Çocuk ebeveynlerden istenileni üstüne yazılır zaten çocuk parası 40 50 TL. Yokluktan da alınır çocuğun ki de

  • merhaba,

    buradaki hesaplamaya göre 2222.28 lira yolluk almam gerekiyor ama ilçe mem in hesapladığına göre 1500 küsür alabiliyorum. Bilgilerim:
    2016 şubat özür grubu yer değiştirme.
    Şırnak-Erdemli (Mersin): 840 km
    kadro derece: 9/2
    yol ücreti: 76.5 tl
    tek başıma yer değiştiriyorum.(eş veya çocuk yok)

    mem yanlış mı hesaplıyor acaba?

    • Merhaba,
      Yolluk ücreti bizim yazıda da belirtiğimiz şekilde hesaplanır. Bu hesapla ilgili başka kaynaklarda da aynı bilgiyi bulacaksınızdır. Eğer başka bir durum yoksa sizin hesabınız doğru, İlçe MEM'in hesabı yanlış. İlçe MEM'in hesaplamasına yevmiye ücreti dahil edilmemiş gibi duruyor.

        • mem in dediğine göre özür grubu tayininde yer değiştiren öğretmen tek ise yani eşi ve çocuğu yoksa, km 0,25 ile çarpılıyor. Doğru mudur?

          • hayır almadı. son olarak mal müdürlüğüne gittim hesaplattım sizin dediğiniz gibi çıktı. böyle olunca mem le konuştum kabul ettiler, tekrar hazırlayıp götürecem. teşekkür diyorum yardımınız için gerçekten çok işe yaradı.

          • Maalesef görevliler işlemlerini dikkatli bir şekilde yapmadıklarından bu şekilde hatalar çıkıyor. Bu nedenle yazılarımızı öğretmenlerin bu işleri kendilerinin de kontrol ve teyit etmeleri amacıyla yayımlıyoruz. Çözüme kavuşturmanıza sevindik, iyi günler...

          • Hocam merhaba,

            Bizim ilçe Mem bu kez başka bir sıkıntı çıkardı maalesef. 2005'de çıkan harcırah yasasına göre eşim hiç yolluk alamıyormuş. Ben evlenmeden önce Mersine atanmıştım sebep buymuş. Daha doğrusu ben atandıktan sonra evlendim ve daha sonra da eşim şırnaktan mersine tayin istedi. Neyse yeni bir yasa bulayım da göstereyim bari şube müdürüne. Ne kadar değişik ve ilginç bir kurumda çalışıyoruz ya...

  • Merhaba nereye başvuracağız tam olarak ve hangi evraklar gerekiyor. ve kaç gün içinde ödeme yapılır teşekkürler

  • merhaba arkadaşlar ben siirtten vana müd. yard. sınavına girdim. yolluk yevmiye alabilir miyim. alırsam ne tür belgeler lazım teşekkürler

    • Merhaba, böyle bir yolluk türünü ilk defa duyuyoruz. Böyle bir durumda yolluk ödenmez. Ancak aksi bir durum varsa bizimle paylaşırsanız seviniriz.

      • Merhaba görevde yükselme sınavına giden arkadaşlara stratejiden görüş alarak geçici görev yolluğu ve konaklama ödemesi yaptık

  • Merhabalar ilgi ile okudum yazılanları adminede teşekkür ederim herkesin sorusuna sıkılmadan cevap verdiği için umarım benimkinede verir.ben samsun eah de nöroloji uxmanıyım..eş durumundan dolayı istanbula atandım.bana söylenen eş durumu atamalarında normale göre daha az yol harcırahı alındığıdır..ne kadar doğrudur.?birde eşimin yanına gittiğim için harcırahı tek olarak mı yoksa eşim ile beraber iki kişi olarak mı hesaplatmalıyım..not:eşim daha önce harcırah almadı.kendisi özel sektörde çalışıyor teşekkürler

    • Siz tek başınıza varsa çocuğunuzun da dahil olduğu bir şekilde yolluk ücretini tam olarak alırsınız.

  • iyi Günler;
    3 ay içerisinde k yerinden b yerine; b yerinden k yerine tayini çıkan bir memur yani 3 ay içerisinde yada 4 ay içerisinde iki kere tayini çıkan kişi her iki tayininde de yolluk alabilir mi

  • Kadro aylık derecem 5-15 arasında ve Ankara'ya 45günlüğüne geçici görevlendirildim. Çalıştığım kurum da net olarak hesaplama yapmayı bilmiyor yardımcı olabilir misiniz?( Otobüs bileti 60₺Taksi 35₺)

  • Merhaba ben çalıştığım yerden farklı 120 km uzakta bir ilçeye 6 aylık geçici görevlendirme ile geldim. İlçede konaklama yeri bulunmadığından en yakın yere giidş geliş yapıyorum. 3 aydır henüz ödenek almadım. Şu durumda ne kadar ödeme alabilirim. Konaklama yapacağım yere gidiş geliş mutat vasıta ücreti 14TL bunu hergün için mi verecekler? ayrıca yıllık izine ayrılınca harcırah alınır mı?

    • Merhabalar, geçici görevlendirme için yukarıda hesaplama programı ekledik. Oradan hesabınızı yapabilirsiniz.

  • Benim ikametgahim sirnakta. Ama adaylik surecini izmirde gecirdim. Atandigim kurumda sirnakta. Adaylik suresi bittiginde, izmirden sirnaga gidecegim. Bu durumda harcirak alabiliyor muyum¿

Paylaş

Son Konular

  • Diğer

Köpek Mamaları

Köpeklerin sağlıklı bir beslenmeye sahip olması hayatları boyunca sağlıklı ve mutlu kalmalarının temel özelliğidir. Ancak… Devamı...

% Gün Önce
  • Eğitim

Dünyanın En İyi Üniversiteleri (2023)

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması farklı kriterlere göre değişebilir, ancak genellikle akademik performans, araştırma etkinliği,… Devamı...

% Gün Önce
  • İnanç

Apateizm nedir?

Apateizm, inanç veya duygu olarak ilgi veya önem göstermemek, ilgisiz kalmak anlamına gelir. Bu, din… Devamı...

% Gün Önce
  • Keşfet

Uzak Doğulular neden çekik gözlüdür?

Uzakdoğulular genetik olarak çekik gözlü olabilirler. Bu genetik yapı, güneş ışığının zayıf olduğu bölgelerde görme… Devamı...

% Gün Önce
  • Manşet
  • Yararlı Siteler

Mavi Bisiklet film incelemesi

En İyi Film Ödülü, En İyi Yönetmen Ödülü, 53. Antalya Film Festivali'nde En İyi Senaryo… Devamı...

% Gün Önce
  • Sağlık

No Touch Lazer Nedir?

Göze temas etmeden yapılan bir lazer tedavisi olan temassız uygulama, geleneksel yöntemlere göre daha güvenilir… Devamı...

% Gün Önce