Akademik İlanlar, Formasyon, KPSS, Memurlar, Öğretmen, Yüksek Lisans İlanları

Araştırma Görevlisi Kimdir? Araştırma Görevlisi Şartları Neler?

9k=

Araştırma Görevlisi Kimdir?

Bize gelen yorumlarda çok sayıda “araştırma görevlisi nedir, araştırma görevlisi kimdir?” şeklinde sorular almaktayız. 2547 sayılı kanun kapsamında, öğretim yardımcıları olarak adlandırılan bir meslek grubudur. Yükseköğretimde eğitim veren grup içerisinde yer almaktadırlar. Araştırma, inceleme, deney, bilimsel makale gibi konularda yardımcı olan kişilerdir. Şartları ise değişkenlik göstermekle beraber sadece belirtilen şartlara uyan kişiler mülakata çağrılmaktadır. Hem devlet okullarında hem de özel üniversitelerde bu görev için kadrolar bulunmaktadır. Bu noktada akıllara araştırma görevlisi nasıl olunur sorusu gelmektedir. Bu sorunuza yanıt alabilmeniz için üniversitelerin ilanlarını mutlaka kontrol etmeniz gerekmektedir. İlanların belli bir dönemi olmamakla beraber açık ve ihtiyaç olduğunda şartları saptanarak ilan edilmektedir.

Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

Araştırma görevlisi olmak için öncelikle birtakım şartları sağlamanız gerekmektedir.  Bunlar pek tabi üniversitelerin şartlarına göre değişmekle beraber temel olarak sağlamanız gereken kurallar bulunmaktadır. Araştırma görevlisi şartları nelerdir sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz: Son zamanlarda getirilen bu kurallar kapsamında 35 yaşınızı doldurmamanız da yer almaktadır. Ayrıca akademik personel seçme sınavı olarak bilinen ALES’ten de en az 70 puan alma şartı da bulunmaktadır. Puanınız 100’e ne kadar yakın olursa üniversitelerin sizi seçme oranı da o derece artar. Bunun yanı sıra, kimi şartlarda yüksek lisans mezunu şartı olurken kiminde de yüksek lisans yapıyor olmak ibaresi bulunmaktadır. Ayrıca bazı ilanlarda istisnai olarak yüksek lisans tezinizin konusu da bir şart unsuru olabilir. Yabancı dil sınavı ya da eşdeğer kabul edilen dil sınavlarından da en az 50 almış olmak şartı bulunmaktadır.

Araştırma Görevlisinin Meslek Tanımı

Araştırma görevlisinin okutmanlar gibi derse girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Çoğu zamanda bunu yapmazlar. Yanı sıra, neredeyse tüm araştırma görevlileri sınav gözetmenliği yapmaktadır.  Sınav kağıtlarından da sorumlu olmaktadırlar. Ayrıca kimi zaman dersin ana eğitimcisine de bu konuda yardım etme görevi olabilir. Bunun haricinde araştırma görevlisi ne yapar denilirse, teknik bilgi içeren görevleri de yaptığını belirtebiliriz. İdari personel kapsamında olan işleri, kimi durumlar araştırma görevlisi üstlenebilir, ayrıca okulun resmi web sayfasıyla ilgili konularda da yardımcı olabilmektedir.  Dersin hocasının kapsamında ders materyalleriyle ilgilenme durumu söz konusu olabilir ve hocanın yokluğunda zaman zaman derslere girebilme fırsatları da vardır. Son olarak araştırma görevlisinin maaşlarından bahsetmek gerekirse şu an için devlet üniversitelerinde ortalama 4 bin lira maaş alırken, özel üniversitelerde bu ücret daha aşağıda olmaktadır.

Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

Araştırma görevlisi ne kadar maaş alır sorusunun cevabı üniversitelere göre değişir. Ancak devlet üniversitelerinde çalışan araştırma görevlilerinin maaşları şu şekilde: Araştırma görevlisi maaşları ortalama olarak 4.400 TL civarlarında yer almaktadır. Maaşların araştırma görevlilerinin kadro derecelerine göre değişmektedir.

Araştırma Görevlisi Yaş Sınırı Var mı?

Araştırma görevlisi için yaş sınırı 35 olarak belirlenmiştir.

FACEBOOK ÖĞRETMEN SAYFASI

FACEBOOK ÖĞRETMEN GRUBU

GooglePlay      Kamudanses App Store

Araştırma Görevlisi Kimdir? Araştırma Görevlisi Şartları Neler?” İçin 2 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Banu dedi ki:

    Insanlara yaş sınırıyla meslek idame etmelerinibengelliyorlar ne yapalım önceden okuyamamışda geç baharıyaşıyor bizde aynı haklara sahip olmakta muzdaripsek bu yazık degil mi yetkililere duyurulur.

    1. Fatih dedi ki:

      Sınava girerken sormuyorlar ne sınavı diye ücret aliyorlar paşa paşa. Süpersin ülkem. Sygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir