Manşet, Sınavlar

DGS Nedir? DGS İle Geçiş Yapılabilecek Bölümler Nelerdir?

9k=

ÖSYM tarafından 2000 yılı itibariyle çeşitli meslek yüksekokul ve ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için uygulanmaktadır. Toplamda 120 sorudan oluşan sınav içerisinde 60 sözel, 60 da sayısal sorusu yer almaktadır. Sınava giren adaylara 120 soru için 140 dakika verilmektedir.

DGS’ye girebilmek için öncelikle ön lisans ya da meslek yüksekokul mezunu olma şartı aranmaktadır. Aksi takdirde DGS başvurusu yapılamamaktadır. DGS puanlarının hesaplanmasında adayların AÖBP puanı ve DGS’den almış oldukları standart puan belirli katsayılarda çarpılarak toplanmaktadır. Bu şekilde adaylar bir yerleştirme puanına sahip olmaktadır. Adaylar Dikey Geçiş Sınavı çerçevesinde yalnızca mezun oldukları ön lisans programlarından belirli lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. Bu durum adaylar için oldukça önemli bir ayrıntı olabilir. Mezun olunan ön lisans programının lisans programı ile doğrudan ilişkili olması gerekmektedir. Örnek olarak 2 yıllık Adalet mezunu bir aday, eğitimini yalnızca DGS ile 4 yıllık bir Hukuk lisans eğitimine tamamlayabilir. Bu bölüm dışında farklı bölümlerde lisans eğitimini tamamlaması mümkün değildir. ÖSYM bu konuda net bir sınırlama getirmiştir.

DGS’de yer alan soruların zorluk açısından YGS/LYS’nin biraz üstünde yer aldığını söylemek mümkün. Bu durum yıldan yıla belli bir değişim gösterebiliyor. Sınava etki edebilecek en önemli faktörlerden biri de adayların sınav esnasında zamanı nasıl kullandığı ile ilgili becerileridir. DGS’ye giren adayların bu faktöre daha fazla eğilim göstermeleri gerekebilir. Sınava hazırlık aşamasında bu faktör üzerinde daha fazla durmak, başarılı olabilmek açısından önemli. DGS ile geçiş yapılabilecek bölümler şu şekilde:

DGS İle Geçiş Yapılabilen Bölümler

ADALET: Hukuk

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ: Elektrik, Elektrik-Elektronik, Enerji Sistemleri, Fizik, Nükleer Enerji mühendislikleri.

ANESTEZİ: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

AŞÇILIK: Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi

BALON PİLOTLUĞU: Pilotaj

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ: Basın ve Yayın, Fotoğraf ve video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Tasarımı, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık, iletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve iletişim, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık ve Halkla ilişkiler

ÇOCUK GELİŞİMİ: Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği

DEĞİRMENCİLİK: Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi

DİYALİZ: Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

FİZYOTERAPİ: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

FOTOĞRAFÇILIK VE KAMERAMANLIK: Fotoğraf, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Sanatlar ve İletişim, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

İLK VE ACİL YARDIM: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir