Formasyon, KPSS, Manşet, Memurlar, Öğretmen

Okutmanlık Nedir? Okutmanlık Şartları Nelerdir?

2Q==

Okutmanlık Nedir?

Okutmanlık yüksek lisans ya da doktora gerektirmeyen ve üniversitelerde kadrosu bulunan bir görev grubudur.  Görevleri sırasında yüksek lisans ya da doktora programlarına devam edebilme fırsatları da vardır. Ayrıca okuldaki derslere girip eğitim de vermek durumundadır. Okutmanlık nedir sorusuna kısaca üniversite bulunan kadrolardır, diyebiliriz. Bunun için dönem dönem ilanlar bulunmaktadır. Bu ilanlara başvurarak okutmanlık için bir adım atabilirsiniz. Aynı zamanda 2547 sayılı kanuna göre de öğretim elemanı olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca yüksek lisans şartı olmasa da mezun olduğunuz lisans bölümüyle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Nasıl Okutman Olunur? Okutmanlık Şartları Nelerdir?

Okutmanlık mesleğini yapabilmeniz için lisans mezunu olmanız gerekmektedir.  Tabi bazı üniversiteler bu şartı yüksek lisans olarak da değiştirebilir. Çünkü okutman alımlarını fakülte yönetim kurulları ve rektör onayı ile olmaktadır. Ayrıca okutman kimdir sorusuna da, üniversitelerde dil dersleri veren ya da edebiyat/ dil çözümlemeleri alanında daha çok hizmet veren bir eğitmen grubu olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden eğitim aldığınız alana paralel bir ilana başvurmalısınız. Yabancı dil okutmanlarının haricinde diğer bölümler için çoğu zaman yüksek lisans mezunu ya da yapıyor olmak şartı koşabilirler, bu sebeple ilana dikkat etmenizde fayda var. Yabancı dil fakültelerinde ders veren okutmanların ise YDS( Yabancı Dil Sınavı) ‘ından ders verdikleri dersin diline göre en az 80 puan almaları gerekmektedir.  Son olarak ALES’ten ise minimum 70 puan aranmaktadır. Okutman nasıl olunur konusunda da ayrı olarak,  belirttiğimiz şartları sağladıktan sonra personel ilanı veren YÖK sayfalarını takip etmeniz gerekiyor.

Özetle okutmanlık şartları şu şekildedir:

– ALES’ten en az 70 puan almış olmak.

– YDS’den en az 80 puan almış olmak.

– En az bir lisans bölümü  mezunu olmak.

Okutmanların Görevleri Nelerdir?

Okutmanlar, haftada en az 12 saat ders vermek durumundadır. Genel itibariyle edebiyat, teknoloji eğitimleri, yabancı dil gibi alanlarda eğitim verirler. Aynı zamanda öğrencilere dair, zümre toplantıları, Türk dili eğitimi alan kişilerin listesi, toplantı zamanları, ders verdiği alanla ilgili araştırmalar, ders materyalleri, katkı sağlayabilecek eğitim öğretim yöntemleri üzerinde çalışmak gibi bir görev tanımları bulunmaktadır.

Okutmanlık Maaşları Ne Kadar?

Okutman maaşları görev yaptığınız okula göre ve hizmet yılına göre değişmekle beraber şu an için devler üniversitelerinde 4 bini bulmaktadır. Özel üniversitelerde ise 2 ile 3 bin lira arasında değişmektedir. Okutmanlar ayrıca 12 saatin üzerindeki derslerden ek ders ücreti almaktadır.

Okutmanlık Branşları Nelerdir?

Okutmanlık branşları şunlardır:

Türk Dili Okutmanı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı

Yabancı Dil Okutmanı (İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça)

Temel Bilgisayar Teknolojileri Okutmanı

Beden Eğitimi ve Spor Okutmanı

FACEBOOK ÖĞRETMEN SAYFASI

FACEBOOK ÖĞRETMEN GRUBU

GooglePlay      Kamudanses App Store

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir