2016 yılı, eğitim dünyasında çok önemli gelişmelere sahne oldu. 7 Ocak 2016 tarihinde sahte diplomalı öğretmenlerin olduğu ortaya çıktı. Dönemin Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı, sahte diplomalarla başvuru yaparak göreve başlayan onlarca kişinin tespit edildiğini bildirdi. Aynı gün üniversiteye girişte ek puan uygulamasından vazgeçildi.
Takvimler 17 Ocak’ı gösterirken Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge yayınlayarak öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmesini yasakladı.
9 Şubat tarihinde 30 bin öğretmenin ataması gerçekleştirilirken, 17 Şubat’ta İstanbul Milli Eğitim Müdürü değişikliği yaşandı ve Muammer Yıldız’ın yerine Ömer Faruk Yelkenci atandı.
5 Mart tarihinde kantinlerde satılan ürünlerle ilgili düzenlemeye gidildi ve başta çikolata, kızartma, cips, şeker, gofret ve tatlandırıcılı içecekler olmak üzere çok sayıda ürünün satışı yasaklandı.
12 Nisan tarihinde özel öğretim kurumlarının 5 bilim grubunda kurs açabilmesine yönelik düzenleme hayata geçirildi. 24 Mayıs’ta da Milli Eğitim Bakanı değişti ve yeni bakan İsmet Yılmaz oldu.
28 Haziran’da Türkiye Maarif Vakfı Kanunu yürürlüğe girerken, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile çok sayıda okul, üniversite ve öğrenci yurdu kapatıldı, binlerce öğretmen açığa alındı, çok sayıda eğitimci tutuklandı.
27 Temmuz’da da sözleşmeli öğretmenlik yürürlüğe girdi.
1 Ağustos tarihine gelindiğinde KPSS’nin “Genel Yetenek ve Genel Kültür” bölümünün iptal edilmesi kararı verildi.
1 Eylül tarihinde proje okulları ile ilgili yönetmelik hayata geçirildi. 24 Ekim’de de öğretmenlere performans sistemi getirildi. 29 Ekim’de ise rektörlük seçimleri kaldırıldı.
30 Kasım’da ise yurt yangını meydana geldi.
6 Aralık tarihinde ise PISA sonuçları açıklandı ve Türkiye kötü bir sıralamada yer aldı.