Manşet, Sınavlar

ALES Nedir? ALES Hakkında Bilgi

Z

Birçok adayın merak ettiği konuların başında “ALES nedir? ALES ne zaman yapılır?” gibi sorular gelmektedir. Bu yazımızda ALES hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

ÖSYM tarafından düzenlenen ve yılda iki defa uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı‘na (ALES) yalnızca 4 yıllık lisans mezunları tarafından başvuru yapılabiliyor. Yükseköğretim kurumları bünyesinde okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı alımlarında oldukça etkili olan bir sınav olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca ülkemizde yer alan lisansüstü programlara giriş için gerekli olan ALES, yurt dışında lisansüstü eğitim veren eğitim-öğretim kurumlarının da talep ettiği puanları içeren bir sınav türüdür. Bu yönüyle akademik kariyer yapmak isteyen bireyler için önemli bir dönüm noktasıdır.

ALES Hangi Tarihlerde Yapılır?

ALES, her yıl iki defa düzenleniyor. ALES her yıl Mayıs ve Kasım tarihlerinde yapılır.  İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki defa yapılır.

2017 ALES Takvimi

2017-ALES İlkbahar Dönemi : 07.05.2017

2017-ALES Sonbahar Dönemi : 19.11.2017

Sınavın gerçekleştiği tarihten itibaren 3 yıl geçerliliğini korumaktadır. Yani ALES’in geçerlilik süresi 3 yıldır.Bu durum sınava giren adaylar için önemli bir avantaj sağlıyor.  100 puan üzerinden 70 ve üzeri üstü puan alan adaylar YÖK tarafından başarılı sayılıyor. ALES’te kazanılan puanın yüksek olması başvuru yapılacak olan yükseköğretim kurumu açısından oldukça önemli bir ölçüt olarak değerlendiriliyor. Adayların diğer başvurular içerisinden ön plana çıkabilmesi diğer ölçütler ile birlikte büyük oranda ALES’e bağlı diyebiliriz.

ALES’in Konu Dağılımı  ve ALES Sınav Süresi

ALES soru sayısı son yıllarda 160 olarak belirlenmiştir. ALES sözel ve sayısal olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Sayısal testi Sayısal-1 ve Sayısal-2 şeklinde ikiye ayrılırken bu bölümler için 80 soru soruluyor. Sözel testi ise toplam 80 sorudan oluşuyor. Toplamda 160 sorunun yer aldığı ALES’te adaylar toplamda seçecekleri alanlardan oluşacak toplamda 120 sorudan sorumlu tutulacak. ALES’in sınav süresi ise 180 dakika olarak belirlenmiştir. Sayısal bölümde yer alan soruların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerileri ölçülüyor. Sözel bölümde ise ağırlıklı olarak sözel akıl yürütme becerileri ölçülüyor. KPSS, YGS ve LYS tarzı sınavlara göre daha farklı soru tiplerinin yer aldığı ALES, akademik personel alımı için değerlendirilen en önemli ayırt edici ölçüt olarak ön plana çıkıyor.

ALES Başvuruları

ALES başvuruları yukarıda belirtilen takvim çerçevesinde ÖSYM tarafından alınır. ALES’e başvurmak isteyen adayların belirtilen takvime uygun bir şekilde ÖSYM sınav merkezlerinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir