Liselere girişte ve karne notunda etkili olacağı bilinen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonrasında hatalı soru iddiaları gündeme gelmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) itirazlar yapılmıştı ancak MEB, iptal etmeye yanaşmamıştı. Gelişmeler üzerine de Ankara Hukuk Bürosu aracılığıyla dava açıldı.
Türkçe dersinin 1. ve 15. sorunun yanı sıra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 19. sorunun iptali istemiyle Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne dava açılırken, Türkçe dersinin 1. sorusu, Matematik dersinin 16. sorusu, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin 17. sorusunun iptali istemiyle de Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne dava açılması için başvuru yapıldı.
Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne açılan davanın iptal gerekçelerinde, Matematik sınavı A kitapçığında yer alan “K ve L sayı doğrusu” ile ilgili 16. sorunun müfredatta yer almadığı belirtildi.
Yine Türkçe sınavı A kitapçığındaki “unutmak” ile ilgili 1. soruda A ve C seçenekleri arasında açık bir çelişki bulunduğu öne sürüldü.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavındaki “Milli Mücadele” konulu 17. sorunun açık ve anlaşılır olmadığı ifade edilirken, MEB’in doğru cevap olarak A şıkkını verdiğini ancak D şıkkının doğru olduğu ileri sürüldü.
Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne açılan davada Türkçe sınavındaki A kitapçığında bulunan “unutmak” sorusunun da iptali istendi.
Türkçe sınavındaki A kitapçığı 15. soruda Ara Güler’in hayatını anlatan kısımla ilgili MEB’in doğru cevabı C şıkkı, yani “biyografi” olarak verdiği, ancak cevabın A şıkkı yani “anı” olması gerektiği iddia edildi.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde yer alan “Merve’nin babaannesi” ile ilgili sorunun da iki doğru cevabı bulunduğu öne sürüldü.